Kilpailuohje TRaVilO 2020

Tälle sivulle päivittyy erinäistä tarkempaa ohjeistusta viikonlopun kilpailusta sitä mukaa, kun tiedot varmistuvat.

Yleistä

Kilpailussa noudatetaan SSL:n sääntöjä ja järjestäjän antamia ohjeita.

Varustautuminen

Lauantaille on luvattu sateista ja tuulista ilmaa. Reitti kulkee pääosin varsin suojaisella alueella, mutta varustus sään mukaan.

Leimaustapa ja ajanotto

Kilpailijat käyttävät omia pihtileimasimia tai hakaneuloja leimausvälineenä ja leimaavat paperikorttiin. EMITtiä ei käytetä ajanottoon, joten sitä ei tarvitse ottaa mukaan.

Ennen starttia

Lähtöajat

Lähtöajat vasemman laidan valikosta.

Saapuminen paikalle

Opastus alkaa Huhmarista teiden 2 ja 110 risteyksestä, josta ajoaika noin 15 minuuttia. Kilpailupaikkaa lähin julkisen liikenteen pysäkki on Korissuonmäki, joka sekään ei ole kovin lähellä. Kisapaikan tarkempi osoite on Palojärven metsätie 416, 03150 Vihti.

Jos jostain syystä liikutte Veikkolan taajamassa, huomioittehan EM-kilpailun harjoittelukieltoalueen.

Molempina päivinä kilpailukeskus, pysäköinti ja muut toiminnot ovat pääosin samassa paikassa. Lauantaina kilpailusuorituksen jälkeen tarjolla oleva tempotreeni on noin 5-10 minuutin ajomatkan päässä. Ajo-ohje ja kartta asemien paikoista löytyy kisakeskuksesta, siitä voi esimerkiksi ottaa kännykällä kuvan. Maastossa on liput paikoillaan. Kartat löytyvät kunkin aseman suorituspisteeltä karttakotelosta. Laita ne sinne takaisin suorituksesi jälkeen. Ajat omilla tai kaverin kellolla. Käsidesin käyttö suotavaa - oma pullo mukaan. Tuloksia ja palautetta odotellaan trailo.fi-sivujen keskustelupalstalle.

Pysäköinti

Kisakeskuksessa on tilaa noin 30 autolle ja noin 300 metrin päässä noin 15 autolle. Ensimmäisenä tulevat paikoitetaan tälle "kaukana" olevalle alueelle, invatunnuksella tai myöhemmin tulemalla pääsee todennäköisesti lähemmäs.

Palvelut keskuksessa

Kisapaikalla palvelee ns. kaikkitietävä kahvio, eli paikka, josta saa sekä kahvia, piirakkaa että elämänohjeita ja jonne voi maksaa mahdollisesti maksamatta olevia osanottomaksuja.

Kahvion läheisyydessä on muutaman rastilipun mallirasti ja kartanpala.

Muilta osin kisapaikka on tosiaan keskellä-ei-mitään, joka tarkoittaa sitä, että mm. WC-palvelut ovat Nummelassa (esim. Nummelan Prismassa on kaikille WC:t ja se on avoinna sopivasti) tai luonnon helmassa tai toteutettava erinäisillä henkilökohtaisilla tarvikkeilla.

Paikka on valittu suunnistukselliset arvot edellä ja näin korona-aikana on ehkä ihan hyväkin, ettemme ole varanneet esimerkiksi mitään koululuokkaa oleiluun tapahtuman ajaksi. Harkitkaa kukin itse, minkä verran haluatte oleilla keskenänne ja minkä verran haluatte odotella esimerkiksi autossanne.

Kun lähtö on lähellä

Matkaa lähtöön

Lähtö on molempina päivinä kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä, mutta eri paikassa.

Numerolaput

Numerolaput ovat saatavana aikarastille jonotettaessa ja ne pitää palauttaa maalissa. Molempina päivinä käytetään samaa numeroa, eli lapun saa säilyttää la-su yön yli itsellään, jos osallistuu molempiana päivinä.

Lähtöjärjestely

Molempina päivinä suoritettava rata alkaa aikarastilla, eli lähtö ja aikarasti on teknisesti yhdistetty seuraavalla tavalla:

 • Molempina päivinä henkilöt kutsutaan lähtölistan mukaista järjestystä noudattaen aikarastille.
 • Aikarastilla on kuusi lippua, ja aikarastiparvesta kysytään kolme tehtävää.
 • Koska aikarastikartat ovat yhteiset, käsidesiä tulee käyttää mennen tullen.
 • Toimitsija kirjaa ylös vastauksesi ja käyttämäsi ajan. Muistathan vastata selkeästi! Jos tiedät, ettet pysty puhumaan, ilmoita tästä etukäteen toimitsijalle ja näytä hänelle oikeat vastaukset sormella kartan reunasta.
 • Samalla toimitsija kirjaa sinulle korttiisi lähtöajan seuraavalle tasaminuutille, jonka jälkeen saat kartan ja pääset etenemään karttaan piirrettyä (ja maastoon merkitsemätöntä) viitoitusta (miehittämättömälle) K-pisteelle.

Varsinainen suoritus

Ratojen pituudet ja tehtävien lukumäärä

 • E-lauantai, 1,4 km, 23 tehtävää, maksimiaika 111 min (P +10 min)
 • A-lauantai, 1,0 km, 16 tehtävää, 78 min (P +10 min)
 • 12-lauantai, 1,0 km, 12 tehtävää, 66 min
 • E-sunnuntai, 1,8 km, 23 tehtävää, maksimiaika 123 min (P +10 min)
 • A-sunnuntai, 1,3 km, 16 tehtävää, maksimiaika 90 min (P +10 min)
 • 12-sunnuntai, 1,2 km, 11 tehtävää, maksimiaika 75 min

Kokonaisnousu on lauantaina 25-30 metrin ja sunnuntaina 40-45 metrin luokkaa, E-sarjalla eniten.

Kartta on A4-kokoinen, kuvausohje pääosin ISSOM2007, mittakaava 1:4000, käyräväli 2,5 m, ja sen kanssa saa A4-koon karttamuovin. Kartta on laadittu aiemman suunnistuskartan ja laserkeilauksen perusteella ja se on järjestäjän käsityksen mukaan paikkansapitävä tehtävien kohdalta, mutta "tarpeettomilla" alueilla kartta on paikoin hyvin yleisluonteinen.

Liikkuminen

Varsinaisen suorituksen aikana liikutaan kartassa ruskealla värillä merkityillä alueilla (tiet, isot polut, sorakuoppien kovapohjaiset alueet) sekä toisena päivänä lisäksi hiukan ajokelpoisella kalliolla, jossa sallittu alue on rajattu nauhoin. Joitakin päättyviä polkuja on merkitty maastoon STOP-nauhalla, jota ei saa ylittää, ja kartalla violetilla poikkiviivalla.

Avustajat

Kilpailija saa käyttää henkilökohtaista avustajaa, mutta avustaja saa avustaa vain leimaamisessa ja liikkumisessa, ei tehtävien ratkaisussa.

Sunnuntain "one way"-osuus

Sunnuntaina runsaiden korkeuserojen vuoksi reitillä on osuus, jota käytetään kyllä molempiin suuntiin mennessä, mutta jolla kääntyminen ja peruuttaminen on kielletty. Tällä "one way"-alueella saa siis vain edetä, pysähtyä ja taas edetä.

Tälle "one" way -osuudelle on hankittu virallinen valvoja, joka voi tarvittaessa myös työntää ylöspäin.

Katselutolpat

Katselutolpat ovat noin 30 cm korkuisia maahan hakattuja tappeja, joihin on merkitty sarja ja tehtävän numero. Katselutolpan löytämistä on helpotettu merkkaussprayllä. Joiltakin tolpilta voi näkyä enemmänkin rastilippuja, jolloin sinisellä nauhalla on merkitty sektori, jolla näkyvät rastiliput kuuluvat kyseiseen tehtävään. Myös yhden lipun tehtävissä (A/Z) on katselutolppa.

"Nollarasti"

Tehtävän vastaus on nolla (Zero), kun mikään näkyvistä rasteista ei ole karttaan merkityn rastiympyrän ja rastinmääritteen mukaisessa paikassa. Nollarastitehtäviä on E-sarjan lisäksi myös A-sarjassa ja 12-sarjassa. Näissä nollarastitehtävät ovat kuitenkin merkittävästi helpompia ja niitä on vähemmän.

Nollarastin (Z) määritelmä tässä kilpailussa

Tehtävän vastaus on nolla (Zero), kun lähin lippu on vähintään neljän (4) metrin päässä oikeasta paikasta tai eri kohteella tai pistekohteella 135 astetta väärällä puolella.

Aikarastitehtävässä nollavaihtoehtoa ei ole, eli vastausvaihtoehdot ovat vain A-F (alfa, bravo, charlie, delta, echo, foxtrot).

Maaliintulo

Maaliin tultaessa vastauskortti annetaan toimitsijalle, joka lisää siihen maaliintuloajat, leikkaa sen taitteesta kahtia ja palauttaa toisen puolikkaan kilpailijalle.

Maalin jälkeen kilpailijat poistuvat omatoimisesti kisakeskukseen maaston läpi, vaikenevat ja varovat näyttämästä karttaansa kenellekään. Jälkipelit saa aloittaa kisapaikalla ja verkossa vasta kun viimeinen osallistuja on aloittanut suorituksensa.

Tulokset tulevat kisasivulle ja niiden kertymistä voi seurata omilta mobiililaitteilta. Lisäksi järjestävällä seuralla on pari tablettia, joita voi käyttää, jos itsellä ei sopivaa laitetta ole.

Lauantaina kannattaa muistaa käydä tekemässä omatoimitempotreeni, jonka ohjeet olivat ylempänä.

Protestiaika

Rikkomusilmoitukset ja vastalauseet sääntöjen mukaisesti. Tulosten valmistuttua on 10 minuutin ”protestiaika”.

Palkinnot ja seremoniat

Kansallisen TRaVilO-kilpailun tulokset jaetaan sunnuntaina tulosten selvittyä lauantain ja sunnuntain yhteistuloksen perusteella. Uudenmaan Am-kilpailun henkilökohtaisista ja joukkuemitaleista selvitellään vielä, jaetaanko ne samaan aikaan vai toimitetaanko ne jälkitoimituksena seurojen kautta. Am-mitalit jaetaan sunnuntaina.

Vastuuhenkilöt

Kilpailunjohtaja Sini Aartomaa 044 344 1655

Ratamestari Janne Seppälä 044 500 1676, janne.seppala MIUMAU aalto.fi

Tulospalvelun johto Jouni Moisander 0400 107 463

Valvoja Juha Hiirsalmi, TuMe

Tuomarineuvosto

Puheenjohtaja Kyllikki Anttila, Suunta-Jurva

Jäsen Heikki Liimatainen, Riihimäen Suunnistajat

Jäsen Ville Hiirsalmi, Turun Metsänkävijät