Mikä Kansallinen Sikasuunnistus on...

...ja selviääkö siitä?

Kansallisia Sikasuunnistuksia on järjestetty tähän mennessä 8 (5xkeskimatka, 1xpitkä, 2xsprintti). Viikonpäivä, kellonaika ja kuukausi ja osallistujamäärä ovat vaihdelleet. Suurin osa suunnistajista on päässyt maaliin alle tunnissa eikä kukaan ole vielä kuollut maastoon. Vuonna 2016 tehdyn asiakastyytyväisyyskyselyn perusteella monet pitävät Kansallista Sikasuunnistusta kesän päätapahtumanaan. Useat katuvat, etteivät päässeet jonain vuonna osallistumaan. Jotkut saavat jo yhdestä kerrasta riittävän terapeuttisen vaikutuksen, jolla jaksaa taas käydä muissa kilpailuissa.

Keskeisintä Kansallisessa Sikasuunnistuksessa on se, että se on periaatteessa aivan tavallinen kansallinen kilpailu. Kuvausohjeiden mukaisella suunnistus- tai sprinttisuunnistuskartalla kohteet ovat oikeilla paikoillaan. Rasteilla on koodit. Kilpailussa on sarjat eri-ikäisille suunnistajille sekä avoimet kuntosarjat. Lajisäännöt luovat tapahtumalle välttämättömät kehykset, mikä on jonkinlainen laadun tae. Tapahtuma pyritään järjestämään mahdollisimman tasokkaasti ja tosissaan kulloistenkin voimavarojen puitteissa, joskin tapahtuman pienuuden vuoksi kokeillaan myös joskus järjestelyjä helpottavia käytäntöjä, joista informoidaan asianmukaisesti kilpailuohjeissa.

Koska kyseessä on kansallinen kilpailu, siihen osallistumiseen vaaditaan voimassaoleva kilpailulisenssi. Tarjolla on kuitenkin vuosittain myös kuntosarjoja, joihin voi osallistua. Vaikein kuntosarjan rata on hyvin samantasoinen kuin H21-sarjan rata. Suunnistusliitto myy nykyisin myös kertalisenssejä.

Kilpailulle pyritään löytämään jokin ajankohtainen tai muuten kiinnostava teema. Teema saattaa kommentoida jotain ajan ilmiötä - esimerkiksi vuonna 2020 teema saattaa olla SSL:n keksimä etämaali. Teema saattaa myös syntyä kartoitettavasta epätavallisesta maastosta. Usein teeman avulla kommentoidaan ratamestarityön tai kartoitustyylin muoti-ilmiöitä tai ravistellaan tottumuksia. Teema myös määrää ratapituuden, mutta lähtökohtana on pidettävä, että erikoispitkän matkan kilpailut ovat erikseen ja niissä mikä tahansa maasto riittää oireiden tuottamiseen. Lasten ja nuorten radat on suunnitellaan hiukan kevennettyinä, jos teema on kovin vaikea.

Maastossa saattaa olla yllätyksellisiä asioita. Rasteja on usein paljon, koska suunnistajan pitää oppia, etteivät kaikki oranssi-valkoisina huojuvat houkuttelevat kankaanpalat ole häntä varten. Tai no, ovathan ne kyllä sikasuunnistuksessakin suunnistajia varten, mutta kaikkien niiden luona ei kannata leimata. Lajisääntöjä ja karttanormeja saatetaan myös venyttää reunoilta tai aukkokohtia etsiä.

Menestyminen Kansallisessa Sikasuunnistuksessa vaatii yleensä niin kartanlukutaitoa, etenemisvoimaa sekä ennen kaikkea oman suorituksen hallintaa, mutta kaikkien ei tarvitse menestyä. Riittää, kun kilpailee omaa itseään vastaan ja pitää haasteista ja yllätyksistä. Tästä lähtökohdasta pyrimme palkitsemaan kaikki hyväksytyn suorituksen tehneet osallistujat, jos ei muuten, niin ns. valmennusstipendillä ruskeassa kirjekuoressa, joka on monille se paras palkinto. Ja kyllä, kyllä siitä Kansallisesta Sikasuunnistuksesta selviää.

Ensimmäiset 7 Kansallista Sikasuunnistusta on järjestetty Someron Esan isännöiminä, vuodesta 2019 tapahtuma on ollut Raisu Lumous ry.:n siipien suojassa. Tänäkin vuonna tapahtumaa on järjestämässä eri seurojen ihmisiä ja käytössä on eri seurojen kalustoa. Vuoden 2020 teema on alustavasti päätetty, mutta kaipaa vielä hiukan hienosäätöä, lisäksi tulevien vuosien teemoja saa aina ehdottaa. Seuraava kisapäivä on 6.9.2020.

Siirry historialliseen katsaukseen tai jonnekin muualle painamalla jostain muualta.

possukuva