Lentävä lause – Kulkine.net


E:6.11 Lentävä lause

E:6.11.1 Onko mainoslause nimeämisperuste?

Tokaisujen ja väärinymmärrysten tavoin mainoslauseetkaan eivät sellaisenaan ole nimeämisperusteita. Kukin mainoslause tähdentää jotakin auton ominaisuutta. Fiatin tunnettu slogan Fiat – Petojen sukua pyrkii luomaan kuvan kulkineesta, jolla on aggressiivinen luonto. Fiatin nimittäminen Pedoksi 'eräs Fiat' viittaa siis nimeämisperusteiden tulkinnasta riippuen käytettävyyteen tai luonteeseen. Tipparenun tai -rellun 'Renault 2DL tai R4' taustalla taas on niin informanttien kuin Helsingin Sanomienkin mukaan vanha mainoslause:

Suomalaisen lempinimensä R4 sai mainoslauseesta "Ei rasvaa, ei vettä, vain tippa bensaa." Mainos viittaa tekniikkaan. Maahantuoja Oy Autorex Ab väitti, että Renault 4 on huoleton auto. Se ei tarvitse rasvausta eikä huolenpitoa jäähdytysnesteestä (suljettu järjestelmä). Vain tippa polttoainetta riittää. (HS 24.3.2007.)

Vaikka mainoslause onkin vain kvasinimeämisperuste, se lähenee osin myös kulkineen osaa nimeämisperusteena. Usein nimittäin kulkineen slogan on ollut autoon teipattuna (Datsun kestää; Lujaa laatua, Lada; Fiat – Petojen sukua) ja näin samalla tapaa autosta silmämääräisesti luettava teksti kuten vaikkapa rekisteritunnuksetkin. Mainoslauseita on varioitukin; esimerkiksi T16-tekstikokoelma sisältää merkkinimen Petojen sukua, susi jo syntyessään'Fiat'. Mainoslauseen myötä on saatu myös nimitys Mercedes-Benzin keulalla komeilevalle keulamerkille ja sitä kautta koko autolle. T22:n mukaan Mercedeksen slogan olisi ollut Johtotähti kaikilla teillä, H51:n mukaan taas Maailma tarvitsee esikuvia. Johtotähti. Aggressiivisesta markkinoinnistaan tuli tunnetuksi aikoinaan Timangi-Toyota 'Toyota (Publica) 100 Pick-Up'. Tästä lienee johdettu erään Timangi-Toyotan yksilönnimi Timantti. Aikoinaan suuria tunteita herättänyttä Timangi-Toyotaa muistellaan Toyota Plus -lehden numerossa 3/2004:

Timangi tapaus

Kesällä 1976 tuotiin kansan tietoon suurella ryminällä Toyota Pickup 1000, joka muistetaan paremmin nimellä "Timangi". Se oli markkinoittemme halvin auto (12 850 mk), eikä se vaatinut henkilöauton käyttömaksua. – –. Timangeja ehdittiin myydä 2 104 kappaletta ennen kuin valtiovalta puuttui asiaan säätämällä "Lex Timangi"-lain. Siinä määritettiin avolavaisen pakettiauton lavan vähimmäispituus 185 sentiksi, jolloin Timangi 152 cm:n lavoineen muuttui verolliseksi. Timangin tuonti tyssäsi luonnollisesti siihen. Timangin lehdistöesittelyn kutsukortissa luki: "Nyt se tuli! TIMANGI TOYOTA TONNI!"

Timantit hukassa

Kun pientä avolava-autoa, Toyota Timangia, alettiin tuoda Suomeen, sille haluttiin hurjasti julkisuutta. Helsingin Jäähallissa järjestettiin Toyota Timangi Show, joka oli yleisölle ilmainen. Lehdistölle lähetettiin esittelykutsut, joissa oli kuva esittelypaikasta – Suomenlinnasta – ja sen majakan valolähteeksi oli liitetty rintaneula, jossa oli aito timantti. Aitous myös mainittiin kutsussa. Yksi lehtimies lähetti rintaneulan takaisin tiedotusosastolle, koska piti sitä lahjontana. Toinen taas kertoi myöhemmin pitäneensä hauskaa: timantti oli irronnut neulastaan, ja sen etsimiseksi tarvittiin lähettityttöä. Vanha toimittaja nautti lähetin pyllyilystä pitkin huonetta. – –.

Mittava "Timangi Toyota Show" järjestettiin Helsingin Jäähallissa 26.8.76. Esiintyjinä olivat mm. Danny, Vicky, Lojax, Seikkailijat, Vesku Loiri ja Miss Suomi Suvi Lukkarinen. Jäähalli tuli täyteen (13 000 ihmistä), ja muutama tuhat jäi vielä ulos.

E:6.11.2 Muita tapoja hyödyntää jo ihmisten mielissä olevia fraaseja

Ihmisten tietoisuudessa jo olevan konneksion antaminen kulkineen nimeksi edistää nimen leviämistä ja säilymistä. Vaikka ilmaus on muodostettu aikoinaan nimeksi täysin toiselle asialle, tuttu konneksio ei joudu hyväksyttämiskierroksella yhtä kriittisen tarkastelun kohteeksi kuin täysin uusi nimi. Selityskin on yksinkertainen: Yleensä hyväksyttämiskierroksella arvioidaan sekä nimen rakennetta että sen sopivuutta kohteelleen. Kun kulkineen nimeksi on vakiintunut jo tuttu konneksio, sen rakennetta ei enää tarvitse arvioida uudelleen.

Tyypillisiä tuttuja fraaseja hyödyntäviä nimiä ovat lastenlauluun viittaava Ikiliikkuja-se-on 'eräs Massey-Ferguson 165' ja Uralin pihlaja 'Lada'. Konneksioita on voitu myös varioida, esimerkiksi Jussi Raittisen Tummanpunainen-kappaleesta on väännetty erään Dodge Dartin nimeksi Tumman Valkoinen (ortografia alkuperäinen). Yksittäiseen musiikkikappaleeseen viittaavalla nimellä saadaan parhaimmillaan aikaan hyvin tiivis nimi. Parissa sanassa koko tummanpunaisesta autosta ja onnettomasta rakkaudesta kertovan kappaleen traaginen tarina ja 1960-luvun amerikanrauta kohtaavat. Joskus kappaleen tarina jopa muuttuu todeksi myöhemmin, kuten kävi Rovaniemen maalaiskunnasta olleelle ladafoorumilaiselle: "[Pariskunnan Lada] Samara oli Kultapallosemme. Nimi tuli Kalevi Ahon Hyönteisoopperan mukaan – siinähän pillerinpyörittäjä lausuu 'Viis muijasta, mutta missä on Kultapallosemme!' Ja sama se oli kohtalokin."

Lauluun liittyy myös erään Lada 2105:n ostokokemukseen viittaava yksilönnimi Odessa: "Oi Odessa, sä hurmasit mun niin– –." Todennäköisesti laulun sanoista ammentaa voimansa myös Anu Jantusen nimestämä Rakastella, erään reisjärveläisen Fiat 128 Stellan (vm. 1982) yksilönnimi. Nimilipun mukaan autonomistaja on autosta puhuessaan usein käyttänyt ilmausta "rakas Stella". Ajan myötä tämä ilmaus on kiteytynyt muotoon "rakastella". Ei ole sinänsä syytä epäillä, ettei nimestäjä vuonna 2001 olisi tehnyt työtään hyvin. Nimi on kuitenkin huomattavassa määrin velkaa Frederikin vuonna 1980 levyttämälle aikansa hittikappaleelle Rakas Stella, jossa samalla kaksimielisyydellä leikitellään esimerkiksi sanoin Stella, Stella, rakas Stella, olit niin ihana ja ihmeellinen ja Stella, Stella, rakas Stella, minä muistan sen yön.

Toisinaan laulun ja nimen suhteen ymmärtäminen vaatii hiukan kulttuurista tietoa tai informanttien apua. Kuplavolkkarin mallinimi Katri-Helena viittaa kulkineen kiikkeryyteen tuulisella säällä. Katri Helenan tunnetuimpia kappaleita on nimittäin hänen 1965 esittämänsä Minne tuuli kuljettaa. Datsun-autojen nimi Diskodatsun pohjautuu toki myös Datsun-mallien suosioon nuorten kuljettajien keskuudessa 1980–90-luvuilla. Nimen taustalla on kuitenkin myös saman ajan diskohenkisen Hausmylly-yhtyeen kappale Datsuni on mun ratsuni.

Kulttuuritaustaa on todennäköisesti myös nimillä Lentävä Hollantilainen 'Volvo 300-sarja', PataRouva 'eräs Lada Samara 1500i 3D', Black Diamond ja mahdollisesti myös Škodan nimellä Svoboda. Lentävä hollantilainen ja Patarouva ovat tunnettuja oopperoita. Svoboda, joka merkitsee useilla slaavilaisilla kielillä vapautta, on myös Pobeda-yhtyeen tunnettu levy. Black Diamond taas on tunnettu musiikkikappale sekä Stratovarius- että Kiss-yhtyeen tuotannossa.

Helmi-Orvokin arvoitus

Aineiston erikoisin ilmiö epäilemättä on neljän eri auton nimeäminen Helmi-Orvokiksi. Lisäksi informantit ovat vieläpä esittäneet näille nimille eri nimeämisperusteita. H55:n mukaan hänen tuttavansa auton (-74) nimi tulee auton perässä olleesta "Helmi"-tarrasta. Samaan aikaan televisiossa pyöri sarja, jossa talonmiehen rouvan nimi oli Helmi Orvokki. YLE:n työntekijöiden avulla sain selville, että mainittu sarja oli MTV:n Hanski, jossa talonmiehen rouvana esiintyi Marita Nordberg. Sarjaa lähetettiin ainakin 1970-luvulla (De Rybel 2007). Itse uskoisin, että televisiosarja saattaa olla muidenkin Helmi-Orvokkien taustalla erilaisista selityksistä huolimatta: Riihimäkeläisen H58:n mukaan hänen työkaverinsa Fiat 127 -autoa nimitettiin Helmi-Orvokiksi. Auto oli työkaverin vaimon isoäidin auto, jonka tämä antoi "vävylle" tullessaan vanhaksi. Auto oli tullessaan hyvässä kunnossa, ja työkaveri sai auton ilmaiseksi. Kauniiseen ulkonäköön ja hyvään kuntoon viitannee myös Helsingin seudun automobiiliklubin sivustolla esillä olevan Ford Prefect 4d:n yksilönnimi Helmi-Orvokki. Kalvolalaisen H51:n mukaan Helmi-Orvokki olisi myös virallinen rekistereissä oleva auton merkkinimi. Eräästä Mossesta (Moskvitš Elite) tehtiin ST-ralliauto suunnistuskilpailuihin. Runsaiden muutosten vuoksi ajoneuvo ei enää kelvannut katsastuksessa Moskvitšiksi. Näin autolle kehitettiin täysin uusi virallinen merkkinimi Helmi-Orvokki, joka syntyi niin, että lempääläläinen otti molempien kummitätiensä etunimet. Neljän samankaltaisen mutta eri nimen osuminen tämänlaajuiseen aineistoon on perin merkillistä. Helmi-Orvokki tunnetaneen lisäksi erään kiihdytysautonkin nimenä. Sattuman mahdollisuutta ei toki voida sulkea pois, ja nimiin Helmi ja Orvokki liitetyt konnotaatiot ovat ehkä suomalaisilla varsin samat. Ilmauksen syntyminen kolmesti tai neljästi spontaanina muodosteena ilman esikuvia on kuitenkin epätodennäköistä.

Kulttuurista tietoa vaatii myös tamperelaiseksi väitetyn nysse-nimen ymmärtäminen. Nysse-nimi on abstrahoitu "tampereenkiälisestä" Nysse tulee -ilmauksesta, joka siis kirjakielellä merkitsee "nyt se tulee". Bussin näköpiiriin ilmaantumisen kirvoittamasta huudahduksesta syntynyttä nimeä en tosin itse ole koskaan kuullut käytettävän kuin leukailumielessä. Peltolan (1998: 275) Onnikoita ja rollikoita -teoksessa kuitenkin esitellään Tampereen kaupungin liikennelaitoksen Kesänysse-niminen linja-auto. Auton kylkeen on maalattu mm. hai ja surfaaja sekä teksti "hot". Pirteä maalaus liittyy Peltolan mukaan 1980–90-lukujen vaihteen kampanjaan. TKL markkinoi liikennettään "tampereenkiälisillä" sutkauksilla Nysse tulee ja Onko sulla lippuja myyrä sekä maalaamalla autojaan ulkoapäin aiempaa houkuttelevammiksi.

E:6.11.3 Koonti lentävän lauseen mukaan nimeämisestä

Lentävän lauseen mukaan on nimetty 33 aineiston nimeä, mikä vastaa 0,8 % osuutta nimistä ja 1 % nimeämisperuste-esiintymistä. Luonteeseen viittaavien nimien jakauma nimen viittaustason mukaan käy ilmi seuraavasta graafista:


Siirry seuraavaan alalukuunE:6.12 Tapahtuma