Tapahtuma – Kulkine.net


E:6.12 Tapahtuma

E:6.12.1 Tapahtuma nimeämisperusteena

Kiviniemen-Zilliacuksen syntaktissemanttisessa luokittelumallissa tapahtumaan viittaavat nimet on sijoitettu luokkaan 43. Tapahtuma nimeämisperusteena ei kuitenkaan edellytä nimeltä mitään tiettyä syntaktissemanttista rakennetta. Toponomastiikassa tapahtumaan viittaaviksi nimiksi on luettu mm. Murha-, Surma- ja Riita-nimet. Rajanveto esimerkiksi morfologisesti samanlaisten Surma- ja Syömä-nimien välillä perustunee lähinnä siihen todellisuutta koskevaan tietoon, että surma on usein kerrallinen tapahtuma ja syöminen usein toistuva tapahtuma. Tapahtumaan viittaavia nimiä on myös muissa nimistönlajeissa. Esimerkiksi Pudasjärveltä 1913 kerättyä epävirallista henkilönnimeä Terviisipoika voidaan pitää tapahtumaan liittyvänä. Terviisipoika oli omalaatuinen pikku mies, joka toi tullessaan aina taloon terveisiä. (Vento 1972: 167.) Muutamat turkulaiset opettajat taas saivat aikoinaan nimen jonkin poikkeavan repliikkinsä mukaan (Noomini, Tanapaiva) (Koski 2004: 73).

E:6.12.2 Tapahtumat kulkineennimistössä

Kuten edellinen Syömä-esimerkki osoitti, tapahtuman ymmärtäminen mahdollisimman laajana käsitteenä tuottaa jälleen suuren nimiluokan – tapahtumaan viittaaviksi voidaan tulkita esimerkiksi useat käytettävyyttä ja luonnetta ilmaisevat nimet. Niinpä Kuplavolkkarin nimittäminen Hitlerin kostoksi vaatii jonkinlaisen negatiivisen kokemuksen kyseisestä kulkineesta, siis ikävän tapahtuman. Kolaroidun auton nimittäminen korkkiruuviksi tai Rusinaksi taas vaatii kolarin. Vastaavasti tapahtumaan perustuu myös A-sarjan Mercedes-Benz -autojen mallinimi Kaatumatautinen ja vieläkin painokkaampi Se kaatumatautinen. Automalli kaatui ruotsalaisen autolehden testeissä 1997. Ilman Tsernobylin ydinvoimaonnettomuutta Ladaakaan tuskin nimitettäisiin Tsernobiiliksi. Tapahtumat ovat siis monienkin erilaisten nimien taustalla.

Edellä esitetyistä syistä tapahtumaan viittaaviin nimiin voidaan lukea vain kolme nimeä, joissa on kyse kerrallisesta tapahtumasta ja joissa kulkine on itse ollut tapahtumassa läsnä. Näissäkin kyse on toissijaisesta nimeämisperusteesta. Nimeämisperusteen luonteen vuoksi nimet ovat lähinnä yksilönnimiä. Tapahtumaan viittaavia kulkineennimiä ovat Hurrikaani 'eräs Tunturi Huracane', Lattarauta 'Lada' ja Eijapäivi 'eräs polkupyörä'. Vammalalainen Tunturi Huracane -polkupyörä sai nimensä H34:n isän poljettua sillä keskustan halki hurrikaaninomaisella nopeudella pelastamaan palavaksi luultua autoaan. H35 taas kertoo Ladaa nimitetyn perheessä Lattaraudaksi vasta vuodesta 2002 alkaen, jolloin perhe ajoi kolarin Ladan kanssa. Lattarauta-nimeähän käytetään laajaltikin Ladasta. Käyttäjiensä yhteisen retken mukaan on saanut Eijapäivi-nimen eräs tyrvääläinen Helkama Kaunotar -polkupyörä. H34:n mukaan hänen kummitätinsä Eija ja tämän sisko Päivi olivat viitisentoista vuotta sitten ajelleet kyseisellä pyörällä ympäri Lousajan kylää etsimässä tilapäisesti kadoksissa olevia puolisoitaan. Nimet ovat siis kiteytyneet ja jääneet käyttöön tunteisiin vaikuttaneen tapahtuman jälkeen.

E:6.12.3 Onko tokaisu tapahtuma?

Edellä esitettyjen tapahtumaan viittaavien nimien lisäksi monet nimet ovat peräisin tokaisuista, jotka nekin sinänsä ovat kerrallisia tapahtuma-akteja. Erityisesti lasten tokaisuista on otettu käyttöön monia nimiä, jotka ovat tosin usein jääneet perhepiirin tai oman kylän väen käyttöön. Itse olen käyttänyt traktorista pienenä nimeä kinnikampa. T5:n tytär taas seurasi vuoden ikäisenä äitinsä sylistä Claas-puimurin liikkeitä ja tuumasi informantin mukaan silmät pyöreinä: "Hökö." Tapahtumasta lähtien puimuria on T5:n perheessä nimitetty Hököksi.

Tällaiset tokaisut ovat toki nimen syntytilanteita tai tilanteita, joissa uusi nimi lausutaan ensimmäistä kertaa ääneen. Ne eivät kuitenkaan käy nimeämisperusteeksi. Tokaistullakin nimellä on aina jokin peruste, vaikka lasten antamissa nimissä tunnistaminen ei ole aina mahdollista. Onnistuneella tokaisutilanteella on kuitenkin keskeinen vaikutus nimen hyväksymiseen. Sekä tokaisija että kuulija vakuuttuvat yhtaikaisesti ääneen lausutun ilmauksen hyvyydestä samalla, kun ilmauksen synnyttäneet ominaisuudet ovat keksijän ja kuulijan kanssa läsnä samassa hetkessä. Samalla itse tokaisutilanne taltioituu osaksi ajoneuvon nimeä (ainakin nimen etymologian tunteville). Tokaisuista elämään jääneitä nimiä ovat esimerkiksi Matosalmen lossi 'eräs Chrysler Newport Custom', Ristomatti 'eräs skootteri' ja Suolahden terrieri 'eräs Valtra 8400 -traktori'. Matosalmen lossi -nimi syntyi, kun informantin siskon mies sanoi: "Se on suuri ku Matosalmen lossi." Ristomatti-nimi taas syntyi, kun vakuutusvirkailija soitti H34:n äidin serkulle ja tiedusteli: "Mitenkäs tän Ristomatin vakuutusasiat?" Ristomatti-skootterin rekisteritunnus oli siis RM-. Suolahden terrieri sen sijaan sai nimensä informantin serkun todettua "Valmetti on ihan kun terrieri, luonne on isompi kun koko." Suolahden terrieri -nimikään ei olisi syntynyt koskaan ilman tapahtumaa, mutta se silti ilmaisee kohteen ominaisuutta, joka tässä tapahtumassa tuli ilmi (ks. edeltä E:6.10 Luonne).

Tokaisun tuloksena syntynyt nimi vakiintuu pienen piirin käyttöön helposti pelkästään tokaisutilanteessa syntyneen energian voimalla. Nimet eivät kuitenkaan leviä laajalle, elleivät ne ole erityisen hyvin kohdettaan kuvaavia. Nimen leviämistä edistää sattuvuuden lisäksi myös mahdollinen pääsy mediaan. Median välityksellä informanttien mukaan olisi levinnyt esimerkiksi Fiat 600 -auton yleinen Pompannappi-nimi. Ensio Itkosen kerrotaan käyttäneen nimeä televisiossa tai radiossa, ehkä jopa keksineen sen. Aku Ankka -lehti taas lienee vaikuttanut keskeisesti hullujussi-nimen tunnettuuteen.

E:6.12.4 Sekaannuksia

Myös väärin kuullusta tokaisusta voi syntyä nimi kulkineelle, jos kuuleman ja kulkineen välillä on jokin sellainen yhteys, jonka kuulija ymmärtää. Lisäksi nimen täytyy tulla hyväksytyksi hyväksymiskierroksella myöhemmin. Näin on syntynyt esimerkiksi erään vihreän Opel Omegan yksilönnimi Omena. Nuorehkon urjalalaisen naishenkilön poikaystävä ajoi kyseistä autoa Turunmaalla, jossa matkapuhelimen kuuluvuus ei ole aina ollut huipputasoa. Nuorimies oli lausunut naiselleen "Omegalla tässä ajelen", joka oli tyttöystävän korvassa kääntynyt Omenaksi. Nimi jäi kuitenkin käyttöön, sillä kulkine oli vihreä ja näin kelpo Omena-nimen kantajaksi. Vastaavanlaisesta ilmiöstä on kyse myös oikeastaan Hököjen ja kinnikampojen suhteen – tokaisijan alkuperäiset intentiot jäävät selvittämättä, mutta nimi hyväksytään. Nimen osuvuus ratkaisee myöhemmin, miten laajalle nimi on leviävä.

Joskus taas kielenkäyttäjä ei muista jonkin tietyn auton nimeä ja tekaisee päästään version, joka tavoittelee oikeaa nimeä tai kulkineen luonnetta siihen kuitenkaan ylettymättä. H72:n mukaan eräs hänen ystävänsä oli nimittänyt informantin perheen käytössä olevaa Saab 96:ta Batmobiiliksi (← ilmeisesti kontaminoitunut batman + mobiili). Perheessä oli tuohon aikaan useampiakin Saab 96 -autoja, mutta yhden nimi oli Muumi-kuvioisten penkinpäällisten vuoksi Muumimobiili. Informantin ystävä siis luultavasti yritti tapailla Muumimobiili-nimeä, mutta kytki mielessään auton väärään fiktiiviseen hahmoon. Tällaiset vailla todellista pohjaa olevat nimet äärimmäisen harvoin yleistyvät, mutta voivat silti jäädä elämään sisäpiirivitseinä.

E:6.12.5 Koonti tapahtuman mukaan nimeämisestä

Tapahtuma on varsin harvinainen nimeämisperuste: siihen viittaavia nimiä on 13 ( 0,3 % nimistä ja 0,4 % nimeämisperuste-esiintymistä). Tällaisten numeroarvojen antaminen on harhaanjohtavaa, sillä kuten edellä sanotusta käy ilmi, tapahtumat ja lausahdukset ovat monien nimien taustalla, mutta vain harvoin ainoana nimeämisperusteena. Usein on myös mahdotontakin sanoa, milloin tapahtuma on nimeämisperuste tai milloin se ei sitä varmasti ole.


Siirry seuraavaan alalukuunE:6.13 Suhde toiseen kulkineeseen